9# ΚΑΝΟΝΕΣ YUGIOH!: Όροι που σχετίζονται με το παιχνίδι και διάφοροι άλλοι κανόνες - Greek Yu-Gi-Oh! Fans: Νέα-Ενημέρωση/Επεισόδια Yugioh/Άρθρα/Τουρνουά/Yugioh Store

9# ΚΑΝΟΝΕΣ YUGIOH!: Όροι που σχετίζονται με το παιχνίδι και διάφοροι άλλοι κανόνες

 9# ΚΑΝΟΝΕΣ YUGIOH!: Οι διάφοροι όροι που σχετίζονται με το παιχνίδι

Στο προηγούμενο άρθρο είδαμε για τους κανόνες που αφορούν τις ''απαντήσεις'' των παικτών, σε δικές τους ή αντίπαλες κάρτες, με άλλα λόγια τα ''Chains''


Σε αυτό το τελευταίο άρθρο για τους κανόνες του σύγχρονου Yugioh!, θα δούμε διάφορους βασικούς όρους που σχετίζονται με το παιχνίδι (π.χ. τον όρο Counter), όπως και κάποιους άλλους κανόνες στους οποίους δεν δόθηκε ιδιαίτερη βάση στα προηγούμενα άρθρα ή που θα μπορούσαν να μπερδέψουν τους μονομάχους, καλύπτοντας έτσι όλο το φάσμα αυτών που πρέπει να ξέρει εκείνος! 

Καθώς αυτό το άρθρο ''μοιάζει'' και σαν μια γρήγορη και συνοπτική επανάληψη όλων αυτών που πρέπει να ξέρει ένας μονομάχος για να ασχοληθεί με το Yugioh!, στο τέλος αυτού του άρθρου, παρουσιάζονται οι τίτλοι όλων των άρθρων που έχουν γραφτεί και που αφορούν αναλυτικά κάθε κομμάτι του παιχνιδιού, για να μπορεί ο καθένας να μπορεί να εμβαθύνει άμεσα σε κάποιο από αυτά, εφόσον το επιθυμεί.



ΑΛΛΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

Forbidden Αnd Limited Cards
Το Deck του παίκτη (με Extra Deck και Side Deck) μπορεί να περιέχει μέχρι 3 κάρτες που έχουν το ίδιο όνομα. Όμως, υπάρχει η περίπτωση, κάποιες κάρτες να επιτρέπονται μόνο μία φορά, δύο φορές ή και καμία! Αυτό το καθορίζει μια συγκεκριμένη λίστα που έχει διαμορφωθεί από την ΚΟΝΑΜΙ και που στοχεύει να περιορίσει την ισχύ και το σημαντικό αποτέλεσμα που φέρνουν στο παιχνίδι αυτές.
Έτσι λοιπόν έχουμε τις Limited κάρτες οι οποίες επιτρέπονται μόνο μια φορά, τις Semi-Limited που επιτρέπονται μόνο δύο φορές και τις Forbidden που δεν επιτρέπονται καν. Η Banlist ανανεώνεται συνεχώς και μπορεί οποτεδήποτε ο καθένας να τη δει στο Yu-Gi-Oh! TCG Official Website.

Public Knowlege 
Αυτός ο όρος αναφέρεται σε όλα αυτά που μπορούν να έχουν γνώση και οι δύο παίκτες ταυτόχρονα κατά τη μονομαχία τους. Έτσι λοιπόν, ο αριθμός των καρτών στο χέρι των παικτών και των νεκροταφείων, οι κάρτες στο νεκροταφείο και οι Πόντοι Ζωής τους, μπορούν να είναι γνωστά και στους δύο.
Οι δύο παίχτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες οποτεδήποτε το θελήσουν. Εφόσον ο παίκτης, θέλει να έχει πρόσβαση σε μια τέτοια πληροφορία την οποία δεν μπορεί να έχει χωρίς την συνεισφορά του αντιπάλου του (όπως π.χ. να δει πόσες κάρτες έχει αυτός στην τράπουλά του), εκείνος είναι υποχρεωμένος πάντοτε να του τη δώσει και να απαντήσει με ειλικρίνεια.  

Counter 
Αυτός ο όρος εμφανίζεται σε κάποιες κάρτες και σχετίζεται με Card Effects. που έχουν να ενεργοποιήσουν. Τα "Counter"  λοιπόν, έχουν την ιδιαίτερη ιδιότητα να "τοποθετούνται" σε κάρτες, για την ενεργοποίηση διαφόρων Card Effect. Δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε "Counters", αν ένα Card Effect δεν μας το επιτρέπει. Κάρτες που σχετίζονται με Counters, ίσως να έχουν Effects που αλλάζουν με τον αριθμό των Counters πάνω σε αυτά, ή απαιτούν από εσένα να αφαιρέσεις Counters σαν κόστος (π.χ. Breaker The Magical Warrior).  Μερικά Counters έχουν συγκεκριμένα ονόματα όπως, “Spell Counter”, “Clock Counter” κτλ. 

Αν οι δύο παίκτες κάνουν ενέργειες ταυτόχρονα
Για περιπτώσεις όπου οι δύο παίκτες πρέπει να κάνουν μια κίνηση ταυτόχρονα εξαιτίας κάποιου Card Effect (π.χ. Exchange), τότε ο Turn Player κάνει τη σχετική κίνηση πρώτος. 

Όταν διάφορες κάρτες ενεργοποιούνται ταυτόχρονα 
Αν τα Effects Spell Speed 1 καρτών (όπως Trigger Effects) θα ενεργοποιηθούν την ίδια στιγμή, θα πραγματοποιηθούν σε ένα ειδικό Chain. Αυτό το Chain χτίζεται ξεκινώντας με τα Τurn Player’s Mandatory Effects. Αν υπάρχει μόνο 1 Effect, αυτό θα είναι το Chain Link 1.
Αν υπάρχουν 2 ή περισσότερα Effects, o Τurn Player χτίζει το Chain ξεκινώντας με τα Mandatory Effects, σε οποιαδήποτε σειρά. Μετά ο αντίπαλος, συνεχίζει με το Chain, βάζοντας τα δικά του Mandatory Effects σε οποιαδήποτε σειρά. Ύστερα ο Turn player προσθέτει τα Optional Effects του σε οποιαδήποτε σειρά και τελικά ο αντίπαλος προσθέτει και ο ίδιος τα δικά του σε οποιαδήποτε σειρά. 

0 ATK Monsters
Τέρατα με 0 ATK δεν μπορούν να καταστρέψουν τίποτα σε μάχη. Αν δύο Attack Position τέρατα με 0 ATK επιτεθούν μεταξύ τους, κανένα τέρας δεν καταστρέφεται. 

 Leaves Τhe Field
Μερικά τέρατα έχουν Effects που ενεργοποιούνται όταν αυτά φεύγουν από το έδαφος. Ένα τέρας θεωρείται πως φεύγει από το έδαφος όταν αυτό στέλνεται στο Graveyard, γίνεται Banish, ή επιστρέφεται στο Xέρι ή στο Extra Deck
Όταν ένα τέρας στο έδαφος ανακατεύεται πίσω στο Main Deck ή γίνεται ένα Xyz Material, δεν θεωρείται πως είναι κάρτα στο έδαφος και οπότε λοιπόν, τα Effects που ενεργοποιούνται κανονικά όταν μια κάρτα φεύγει από το έδαφος, δεν ενεργοποιούνται.  Έτσι για παράδειγμα, το τέρας Plaguespreader Zombie που έχει γίνει Special Summon από το Card Effect του, θα γίνει Banish, εφόσον καταστραφεί από μάχη (''Leaves The Field), αλλά δεν θα γίνει, εφόσον επιστρέψει πίσω στο Main Deck (''Does Not Leave The Field'').

Monster Tokens
Τα Monster Tokens αντιπροσωπεύουν Monster Cards. Είναι ειδικότερα τέρατα που γίνονται Special Summon από κάποιο Card Effect (π.χ. Scapegoat)Τα Monster Tokens είναι πάντα Normal Monsters και ποτέ δεν έχουν Effects τα ίδια. Οι "ιδιότητες" που εμφανίζουν να έχουν κάποια Monster Tokens , οφείλονται στο Card Effect που τα έφερε και όχι στα ίδια.

Περιπτώσεις που ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει Chain
Μπορείς να χτίσεις ένα Chain απαντώντας στην ενεργοποίηση μιας κάρτας ή ενός Card Effect. Το κάλεσμα ενός τέρατος, η θυσία, η αλλαγή της θέσης του και η πληρωμή κόστων δεν είναι Effect Activations και επομένως δεν μπορείς να ''απαντήσεις'' σε αυτές τις δράσεις χτίζοντας ένα Chain.

Xyz Materials
Τα τέρατα που χρησιμοποιούνται για Xyz Summon καλούνται “Xyz Materials”, και τοποθετούνται από κάτω από το Xyz Monster, για να φανεί πως είναι ''Attached'' σε αυτό. Τέρατα τα οποία έχουν γίνει Xyz Materials δεν χαρακτηρίζονται ως κάρτες στο έδαφος. Όταν ένα Xyz Monster φεύγει από το έδαφος, όλα τα Xyz Materials που είναι Attached σε αυτό στέλνονται στο Graveyard. Αν ένα Xyz Monster γίνεται Face Down, ή ελέγχεται από τον αντίπαλο, τα Xyz Materials δεν στέλνονται στο Graveyard και παραμένουν Attached στο Xyz Monster τους. 

 Rules vs Card Effects 
Αν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στους βασικούς κανόνες του παιχνιδιού και ενός Card Effect, το Card Effect έχει προτεραιότητα. Έτσι λοιπόν, παρόλο που κάθε παίκτης δικαιούται στο Batlle Phase να κάνει επίθεση στον αντίπαλο, δεν μπορεί να κάνει, αν ο αντίπαλος έχει ενεργοποιήσει την κάρτα ''Swords Of Revealing Light''.

ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ

Effect Οf Cards
Το Effect μιας κάρτας είναι μια ειδική ιδιότητα που αναγράφεται πάνω της όπως το Effect μιας SpellTrap, ή ενός Effect Monster. Κόστη που απαιτούνται για να ενεργοποιήσουν την ιδιότητα αυτή, δεν είναι μέρος του Effect. Οι συνθήκες επίσης που περιγράφουν το πως μπορείς να κάνεις Special Summon ένα τέρας, δεν είναι Effect.

Attack Directly 
Η άμεση επίθεση (Direct Attack) σημαίνει πως ένα τέρας επιτίθεται στον παίκτη, αντί για ένα αντίπαλο τέρας. Σε αυτή την περίπτωση, η ζημιά που θα λάβει ο παίκτης θα είναι ίδια με το ATK του τέρατος. Μπορεί να συμβεί είτε επειδή ο αντίπαλος δεν ελέγχει κάποιο τέρας, είτε μέσω κάποιου Card Effect (π.χ. Leghul).

Battle/Battled
Ένα τέρας μάχεται (“Battles”), εφόσον επιτίθεται ή δέχεται επίθεση. Αυτό περιλαμβάνει τόσο επίθεση μεταξύ τεράτων, όσο και εναντίον του παίκτη. Όταν μια κάρτα απαιτεί από ένα τέρας να έχει κάνει μάχη, η επίθεση θα πρέπει να έχει φτάσει στο ''Damage Calculation'' του ''Damage Step''. Αν η επίθεση σταμάτησε πριν το Damage Calculation, το τέρας δεν έκανε μάχη. Αξίζει να σημειωθεί εδώ, πως αφότου ένα τέρας δηλώσει μάχη, είτε αυτή ολοκληρωθεί, είτε όχι, δεν μπορεί αυτό να δηλώσει για δεύτερη φορά. 

Battle Damage/Effect Damage
Battle Damage είναι η ζημιά που δέχεται ο παίκτης από την επίθεση ενός τέρατος.
Effect Damage αντίστοιχα είναι η ζημιά που δέχεται ο παίκτης από το Effect ενός Effect Monster, Spell Card ή Trap Card (π.χ. Hinotama).

Cards Οn Τhe Field
''Cards On The Field” θεωρούνται όλες εκείνες οι κάρτες που είναι στο Game Mat εκτός από αυτές που είναι στο Graveyard, Main Deck, και Extra Deck.

Destroy 
Μια κάρτα καταστρέφεται (Destroyed) όταν αυτή στέλνεται στο Graveyard εξαιτίας μάχης μεταξύ των τεράτων ή εξαιτίας μιας ιδιότητας που καταστρέφει μια κάρτα (π.χ. Smashing Ground). Αυτό είναι σημαντικό γιατί κάρτες που επιστρέφουν στο Χέρι ή στέλνονται στο Graveyard ως κόστος ή θυσία, δεν θεωρούνται “Destroyed.”

Banished 
Αυτός ο όρος σημαίνει πως μια κάρτα βγαίνει "εκτός παιχνιδιού". Για να γίνει "Banish" μια κάρτα, πρέπει ο όρος αυτός να αναγράφεται στο κείμενο κάποιας κάρτας (π.χ. Dark Core).

Tribute
Tributing (θυσία) είναι το να στέλνεις ένα τέρας που ελέγχεις, στο Graveyard, είτε για να καλέσεις ένα τέρας 5ου Επιπέδου και άνω, είτε για να ενεργοποιήσεις ένα Card Effect (π.χ. Cannon Soldier). 
Μπορείς να καλέσεις ένα τέρας Face Up ή Face Down, εκτός αν υποχρεώνεται κάποιος από ένα Card Effect να το καλέσει σε συγκεκριμένη θέση

Colon (:) και Semi-colon (;) 
Τα Card Effects μερικές φορές διαχωρίζονται με το σύμβολο (:) ή/και με το σύμβολο (;). Το κείμενο ΠΡΙΝ το σύμβολο (:) δίνει πληροφορίες για τις συνθήκες για να ενεργοποιήσεις ένα Effect και το "Timing" για να συμβεί αυτό. 
Το κείμενο ΠΡΙΝ το σύμβολο (;) δίνει πληροφορίες σχετικά με το τι κάνεις όταν ένα Effect ενεργοποιείται. 
Το κείμενο στο τέλος της πρότασης, μετά και από τα δύο σύμβολα, είναι αυτό που πρέπει να κάνεις μετά το Resolution του Effect

Control/Possess 
Κάρτες που "ελέγχεις" (Control) είναι κάρτες στο Monster Zone, Spell -Trap Zone, Field Zone και Pendulum Zone σου.
Κάρτες στην κατοχή σου (in your “possession”), περιλαμβάνουν κάρτες που ελέγχεις (
Control), μαζί με τις κάρτες στο Χέρι, Main Deck, Extra Deck και Graveyard σου, τις "Banished" κάρτες σου, τις κάρτες που είναι στη ''μέση'' στο να ολοκληρωθεί το κάλεσμά τους στην πλευρά του εδάφους σου και τα Xyz Materials που είναι Attached στα τέρατα που ελέγχεις.
Αν ο παίκτης πάρει τον έλεγχο από κάρτα που ελέγχει ο αντίπαλος, το μετακινεί στην πλευρά του. Αν αυτή σταλθεί στο Graveyard, ή επιστρέψει στο Χέρι ή στο Deck, πάντα αυτή επιστρέφει στο Graveyard/Χέρι/Deck του αρχικού κατόχου.

Discard 
"Discard" σημαίνει να στέλνεις μια κάρτα από το Χέρι στο Graveyard. Αυτό μπορεί να συμβαίνει από ένα Card Effect (π.χ. Card Destruction) ή προσαρμόζοντας τον αριθμό των καρτών στο Χέρι σου κατά το "End Phase", εφόσον ελέγχεις πάνω από 6.

Equip Cards
Μαζί με τις "Equip Spell Cards", κάποιες φορές Trap Cards ή Monster Cards μπορούν να εξοπλιστούν σε ένα τέρας. Οι Equipped Traps παραμένουν Trap Cards, αλλά τα "τέρατα" που λειτουργούν σαν Equip θεωρούνται Equip Spells.
Ο όρος “Equip Card” περιλαμβάνει 3 είδη, με αυτά να είναι οι κλασικές Equip Spells (π.χ. Snach Steal), οι Traps που λειτουργούν σαν "Equip Cards" (π.χ. Metalmorph) και τα Monster Cards που γίνονται Equipped σε άλλα τέρατα (π.χ. Thousand Eyes Restrict) .
Αν μια Monster Card εξοπλίζεται σε άλλο τέρας, αυτό παραμένει Equipped σε αυτό το τέρας και δεν μπορεί να μετακινηθεί σε άλλο Target, ακόμη και αν μια κάρτα το απαιτούσε. 
Εξαίρεση: Τα Union Monsters που γίνονται Equip από τα δικά τους Effect μπορούν να μετακινηθούν από άλλα Card Effects.

Equipped Monster
Ένα τέρας που είναι equipped με μια Equip Card είναι ένα  “Equipped Monster.” Όταν αυτό το τέρας καταστρέφεται ή γίνεται Face Down, η Equip Card χάνει τον στόχο της και καταστρέφεται και στέλνεται στο Graveyard.

Excavate 
Όταν μια κάρτα λέει “Excavate” στο κείμενό της, σημαίνει πως πρέπει να τραβήξεις κάρτες από την τράπουλά σου και να αποκαλύψεις αυτές και στους δύο παίκτες (π.χ. Reasoning). Αφού το κάνεις, εφάρμοσε τις οδηγίες από το "Card Effect" των καρτών που έκανες Excavate. Κάρτες που γίνονται  Excavated, ακόμη θεωρούνται σαν να είναι στο Deck μέχρι να σταλθούν κάπου αλλού, από οδηγίες των καρτών. 

The Original ATK/DEF
Αφορούν τους Πόντους Επίθεσης ή Άμυνας που είναι εκτυπωμένοι στις Monster Cards. Το ''Original ATK/DEF'' λοιπόν, δεν αφορά τους Πόντους Επίθεσης/Άμυνας που έχουν τα τέρατα από αύξηση ή μείωση τους, από κάποια Equip Spell Card ή άλλο Card Effect (π.χ. Shrink). 

Pay A Cost 
Για να  κάνεις κάτι στο παιχνίδι, κάποιες φορές πρέπει να πληρώσεις ένα κόστος (Pay A Cost). Έτσι, για να ενεργοποιήσεις ένα Card Effect ή να καλέσεις ένα τέρας, μπορεί να χρειαστεί να πληρώσεις κόστος. Το καλέσεις με θυσία (Tribute Summon) ένα τέρας Επιπέδου 5, είναι παράδειγμα κόστους. Αλλά κλασικά κόστη είναι να κάνεις "Discard", να πληρώσεις LP, ή να κάνεις Banish κάρτες. 
Πρέπει να πληρώσεις οπωσδήποτε το κόστος, πριν δηλώσεις την ενεργοποίηση κάποια κάρτας. Ακόμη και αν η κάρτα που ενεργοποιήσεις ακυρωθεί, δεν μπορείς να πάρεις πίσω τα κόστη που πλήρωσες.  

Piercing Battle Damage 
Piercing Battle Damage έχουμε όταν ένα τέρας έχει ένα Card Effect κατά το οποίο όταν επιτίθεται σε ένα "Defense Position" τέρας, μπορεί να κάνει ζημιά στους Πόντους Ζωής του παίκτη (π.χ. Spear Dragon). Η ζημιά αυτή είναι όμοια με τη διαφορά ανάμεσα στους πόντους Επίθεσης και Πόντους Άμυνας του τέρατος που δέχτηκε την Επίθεση.

Set
''Set'' είναι το να παίξεις μια κάρτα Face Down, είτε αυτή είναι τέρας, είτε Spell/Trap.

Shuffle
Το ανακάτεμα της τράπουλας σου (Shuffle) πρέπει να γίνει όταν κάποιο Card Effect σε υποχρεώνει να το κάνεις (π.χ. Card Shuffle), όταν παίρνεις κάποια κάρτα από την τράπουλα σου μετά από κάποιο Card Effect (π.χ. Sangan) ή όταν κάνεις Special Summon ένα τέρας από το Deck σου μετά από κάποιο Card Effect (π.χ. Giant Rat)Δεν μπορείς να κάνεις την τράπουλα σου Shuffle χωρίς λόγο.

Random
Όταν ένα Card Effect λέει να επιλέξεις μια κάρτα τυχαία (π.χ. Delinquent Duo), δεν υπάρχει κάποιος επίσημος τρόπος για να γίνει, απλώς είναι απαραίτητο και οι δύο παίκτες να μην μπορούν να ξέρουν ποια κάρτα επιλέχθηκε.

Search Your Deck
Όποτε Card Effect σε ωθεί να επιλέξεις μια κάρτα από το Deck σου στο Χέρι σου, ή σε ωθεί να κάνεις Special Summon ένα τέρας από το Deck σου, αφού βρεις την ανάλογη κάρτα, πρέπει κάθε φορά να το κάνεις Shuffle.

Send In The Grave
Μια κάρτα θεωρείται πως στέλνεται στο Graveyard, είτε όταν καταστρέφεται (Destroyed), είτε όταν γίνεται "Discard", είτε όταν ένα τέρας χρησιμοποιείται ως θυσία (Tribute). 
Εξαίρεση: Όταν μια Banished κάρτα στέλνεται στο Graveyard, δεν θεωρείται πως ''έχει σταλθεί στο Graveyard'', γεγονός που σημαίνει πως δεν είναι εφικτό να ενεργοποιηθούν ανάλογα Effects (και οπότε το τέρας Outstanding Dog Marron, ενώ είναι Banished και σταλθεί στο Graveyard, δεν θα ενεργοποιήσει το Effect του να επιστρέψει στην τράπουλα του παίκτη). 

Reveal
Όταν ένα Card Effect λέει να κάνεις Reveal μια κάρτα, τότε πρέπει να τη δουν και οι δύο παίκτες. Μπορεί να πρέπει να κάνεις Reveal μια Face Down κάρτα (π.χ. Armed Ninja), μια κάρτα από το Χέρι σου (π.χ. Exchange) ή μια κάρτα από την κορυφή της τράπουλάς σου (π.χ. Heart Of The Underdog). Το να κάνεις Reveal μια κάρτα δεν ενεργοποιεί την ιδιότητα μιας κάρτας ή το Flip Effect ενός τέρατος. Κανονικά οι Revealed κάρτες επιστρέφουν, αφού τις δουν και οι δύο παίκτες.



*Παρακάτω παρουσιάζονται οι τίτλοι των άρθρων που αφορούν το αντίστοιχο σύνολο των κανόνων πάνω στο Yugioh! Trading Card Game!

Πατήστε τους, για να οδηγηθείτε στα ανάλογα άρθρα:

~1# Κανόνες: Προετοιμασία, Έδαφος, Τέλος της Μονομαχίας


~2# Κανόνες: Τα βασικά χαρακτηριστικά των Monsters (Card Name, Type, Attribute κτλ)

~3# Κανόνες: Τα είδη των Monsters και ο τρόπος καλέσματός τους


~4# Κανόνες: Τα βασικά χαρακτηριστικά των Spells και Traps (Card Name, Type, Icon κτλ)


~5# Κανόνες: Τα είδη των Spells και Traps και ο τρόπος παιξίματός τους


~6# ΚανόνεςΟι κατηγορίες των Monster Effects (Continuous Effects - Ignition Effects - Quick Effects - Trigger Effects)


~7# Κανόνες: Η δομή ενός γύρου (Draw Phase - Standby Phase - Main Phase 1 κτλ)


~8# Κανόνες: Οι ''απαντήσεις'' των παικτών (Chains)


**Η σελίδα βασίστηκε στους επίσημους κανόνες της ΚΟΝΑΜΙ για να γράψει τα παραπάνω: https://www.yugioh-card.com/en/rulebook/

No comments:

Post a Comment

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ

VENDORA

-->