Στο προηγούμενο άρθρο είδαμε για τους κανόνες που αφορούν τις ''απαντήσεις'' των παικτών, σε δικές τους ή αντίπαλες κάρτες, με άλλα λόγια τα ''Chains''.
Σε αυτό το τελευταίο άρθρο για τους κανόνες του σύγχρονου Yugioh!, θα δούμε διάφορους βασικούς όρους που σχετίζονται με το παιχνίδι (π.χ. τον όρο Counter), όπως και κάποιους άλλους κανόνες στους οποίους δεν δόθηκε ιδιαίτερη βάση στα προηγούμενα άρθρα ή που θα μπορούσαν να μπερδέψουν τους μονομάχους, καλύπτοντας έτσι όλο το φάσμα αυτών που πρέπει να ξέρει εκείνος!
Καθώς αυτό το άρθρο ''μοιάζει'' και σαν μια γρήγορη και συνοπτική επανάληψη όλων αυτών που πρέπει να ξέρει ένας μονομάχος για να ασχοληθεί με το Yugioh!, στο τέλος αυτού του άρθρου, παρουσιάζονται οι τίτλοι όλων των άρθρων που έχουν γραφτεί και που αφορούν αναλυτικά κάθε κομμάτι του παιχνιδιού, για να μπορεί ο καθένας να μπορεί να εμβαθύνει άμεσα σε κάποιο από αυτά, εφόσον το επιθυμεί.
ΑΛΛΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
Forbidden Αnd Limited Cards
Το Deck του παίκτη (με Extra Deck και Side Deck) μπορεί να περιέχει μέχρι 3 κάρτες που έχουν το ίδιο όνομα. Όμως, υπάρχει η περίπτωση, κάποιες κάρτες να επιτρέπονται μόνο μία φορά, δύο φορές ή και καμία! Αυτό το καθορίζει μια συγκεκριμένη λίστα που έχει διαμορφωθεί από την ΚΟΝΑΜΙ και που στοχεύει να περιορίσει την ισχύ και το σημαντικό αποτέλεσμα που φέρνουν στο παιχνίδι αυτές.
Έτσι λοιπόν έχουμε τις Limited κάρτες οι οποίες επιτρέπονται μόνο μια φορά, τις Semi-Limited που επιτρέπονται μόνο δύο φορές και τις Forbidden που δεν επιτρέπονται καν. Η Banlist ανανεώνεται συνεχώς και μπορεί οποτεδήποτε ο καθένας να τη δει στο Yu-Gi-Oh! TCG Official Website.
Public Knowlege
Αυτός ο όρος αναφέρεται σε όλα αυτά που μπορούν να έχουν γνώση και οι δύο παίκτες ταυτόχρονα κατά τη μονομαχία τους. Έτσι λοιπόν, ο αριθμός των καρτών στο χέρι των παικτών και των νεκροταφείων, οι κάρτες στο νεκροταφείο και οι Πόντοι Ζωής τους, μπορούν να είναι γνωστά και στους δύο.
Οι δύο παίχτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες οποτεδήποτε το θελήσουν. Εφόσον ο παίκτης, θέλει να έχει πρόσβαση σε μια τέτοια πληροφορία την οποία δεν μπορεί να έχει χωρίς την συνεισφορά του αντιπάλου του (όπως π.χ. να δει πόσες κάρτες έχει αυτός στην τράπουλά του), εκείνος είναι υποχρεωμένος πάντοτε να του τη δώσει και να απαντήσει με ειλικρίνεια.
Counter
Αυτός ο όρος εμφανίζεται σε κάποιες κάρτες και σχετίζεται με Card Effects. που έχουν να ενεργοποιήσουν. Τα "Counter" λοιπόν, έχουν την ιδιαίτερη ιδιότητα να "τοποθετούνται" σε κάρτες, για την ενεργοποίηση διαφόρων Card Effect. Δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε "Counters", αν ένα Card Effect δεν μας το επιτρέπει. Κάρτες που σχετίζονται με Counters, ίσως να έχουν Effects που αλλάζουν με τον αριθμό των Counters πάνω σε αυτά, ή απαιτούν από εσένα να αφαιρέσεις Counters σαν κόστος (π.χ. Breaker The Magical Warrior). Μερικά Counters έχουν συγκεκριμένα ονόματα όπως, “Spell Counter”, “Clock Counter” κτλ.
Αν οι δύο παίκτες κάνουν ενέργειες ταυτόχρονα
Για περιπτώσεις όπου οι δύο παίκτες πρέπει να κάνουν μια κίνηση ταυτόχρονα εξαιτίας κάποιου Card Effect (π.χ.
Exchange), τότε ο Turn Player κάνει τη σχετική κίνηση πρώτος.
0 ATK Monsters
Τέρατα με 0 ATK δεν μπορούν να καταστρέψουν τίποτα σε μάχη. Αν δύο Attack Position τέρατα με 0 ATK επιτεθούν μεταξύ τους, κανένα τέρας δεν καταστρέφεται.
Leaves Τhe Field
Μερικά τέρατα έχουν Effects που ενεργοποιούνται όταν αυτά φεύγουν από το έδαφος. Ένα τέρας θεωρείται πως φεύγει από το έδαφος όταν αυτό στέλνεται στο Graveyard, γίνεται Banish, ή επιστρέφεται στο Xέρι ή στο Extra Deck. Όταν ένα τέρας στο έδαφος ανακατεύεται πίσω στο Main Deck ή γίνεται ένα Xyz Material, δεν θεωρείται πως είναι κάρτα στο έδαφος και οπότε λοιπόν, τα Effects που ενεργοποιούνται κανονικά όταν μια κάρτα φεύγει από το έδαφος, δεν ενεργοποιούνται. Έτσι για παράδειγμα, το τέρας Plaguespreader Zombie που έχει γίνει Special Summon από το Card Effect του, θα γίνει Banish, εφόσον καταστραφεί από μάχη (''Leaves The Field), αλλά δεν θα γίνει, εφόσον επιστρέψει πίσω στο
Main Deck (''Does Not Leave The Field'').
Monster Tokens
Περιπτώσεις που ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει Chain
Μπορείς να χτίσεις ένα
Chain απαντώντας στην ενεργοποίηση μιας κάρτας ή ενός
Card Effect. Το κάλεσμα ενός τέρατος, η θυσία, η αλλαγή της θέσης του και η πληρωμή κόστων δεν είναι Effect Activations και επομένως δεν μπορείς να ''απαντήσεις'' σε αυτές τις δράσεις χτίζοντας ένα
Chain.
Xyz Materials
Rules vs Card Effects
Αν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στους βασικούς κανόνες του παιχνιδιού και ενός Card Effect, το Card Effect έχει προτεραιότητα. Έτσι λοιπόν, παρόλο που κάθε παίκτης δικαιούται στο Batlle Phase να κάνει επίθεση στον αντίπαλο, δεν μπορεί να κάνει, αν ο αντίπαλος έχει ενεργοποιήσει την κάρτα ''Swords Of Revealing Light''.
Effect Οf Cards
Το Effect μιας κάρτας είναι μια ειδική ιδιότητα που αναγράφεται πάνω της όπως το Effect μιας Spell, Trap, ή ενός Effect Monster. Κόστη που απαιτούνται για να ενεργοποιήσουν την ιδιότητα αυτή, δεν είναι μέρος του Effect. Οι συνθήκες επίσης που περιγράφουν το πως μπορείς να κάνεις Special Summon ένα τέρας, δεν είναι Effect.
Attack Directly
Η άμεση επίθεση (
Direct Attack) σημαίνει πως ένα τέρας επιτίθεται στον παίκτη, αντί για ένα αντίπαλο τέρας. Σε αυτή την περίπτωση, η ζημιά που θα λάβει ο παίκτης θα είναι ίδια με το
ATK του τέρατος. Μπορεί να συμβεί είτε επειδή ο αντίπαλος δεν ελέγχει κάποιο τέρας, είτε μέσω κάποιου
Card Effect (π.χ.
Leghul).
Battle/Battled
Ένα τέρας μάχεται (“Battles”), εφόσον επιτίθεται ή δέχεται επίθεση. Αυτό περιλαμβάνει τόσο επίθεση μεταξύ τεράτων, όσο και εναντίον του παίκτη. Όταν μια κάρτα απαιτεί από ένα τέρας να έχει κάνει μάχη, η επίθεση θα πρέπει να έχει φτάσει στο ''Damage Calculation'' του ''Damage Step''. Αν η επίθεση σταμάτησε πριν το Damage Calculation, το τέρας δεν έκανε μάχη. Αξίζει να σημειωθεί εδώ, πως αφότου ένα τέρας δηλώσει μάχη, είτε αυτή ολοκληρωθεί, είτε όχι, δεν μπορεί αυτό να δηλώσει για δεύτερη φορά.
Battle Damage/Effect Damage
Cards Οn Τhe Field
''Cards On The Field” θεωρούνται όλες εκείνες οι κάρτες που είναι στο Game Mat εκτός από αυτές που είναι στο Graveyard, Main Deck, και Extra Deck.
Destroy
Μια κάρτα καταστρέφεται (Destroyed) όταν αυτή στέλνεται στο Graveyard εξαιτίας μάχης μεταξύ των τεράτων ή εξαιτίας μιας ιδιότητας που καταστρέφει μια κάρτα (π.χ. Smashing Ground). Αυτό είναι σημαντικό γιατί κάρτες που επιστρέφουν στο Χέρι ή στέλνονται στο Graveyard ως κόστος ή θυσία, δεν θεωρούνται “Destroyed.”
Banished
Αυτός ο όρος σημαίνει πως μια κάρτα βγαίνει "εκτός παιχνιδιού". Για να γίνει "Banish" μια κάρτα, πρέπει ο όρος αυτός να αναγράφεται στο κείμενο κάποιας κάρτας (π.χ. Dark Core).
Tribute
Μπορείς να καλέσεις ένα τέρας Face Up ή Face Down, εκτός αν υποχρεώνεται κάποιος από ένα Card Effect να το καλέσει σε συγκεκριμένη θέση
Colon (:) και Semi-colon (;)
Τα Card Effects μερικές φορές διαχωρίζονται με το σύμβολο (:) ή/και με το σύμβολο (;). Το κείμενο ΠΡΙΝ το σύμβολο (:) δίνει πληροφορίες για τις συνθήκες για να ενεργοποιήσεις ένα Effect και το "Timing" για να συμβεί αυτό. Το κείμενο ΠΡΙΝ το σύμβολο (;) δίνει πληροφορίες σχετικά με το τι κάνεις όταν ένα Effect ενεργοποιείται. Το κείμενο στο τέλος της πρότασης, μετά και από τα δύο σύμβολα, είναι αυτό που πρέπει να κάνεις μετά το Resolution του Effect.
Control/Possess
Αν ο παίκτης πάρει τον έλεγχο από κάρτα που ελέγχει ο αντίπαλος, το μετακινεί στην πλευρά του. Αν αυτή σταλθεί στο Graveyard, ή επιστρέψει στο Χέρι ή στο Deck, πάντα αυτή επιστρέφει στο Graveyard/Χέρι/Deck του αρχικού κατόχου.
Discard
Equip Cards
Αν μια Monster Card εξοπλίζεται σε άλλο τέρας, αυτό παραμένει Equipped σε αυτό το τέρας και δεν μπορεί να μετακινηθεί σε άλλο Target, ακόμη και αν μια κάρτα το απαιτούσε.
Equipped Monster
Ένα τέρας που είναι equipped με μια Equip Card είναι ένα “Equipped Monster.” Όταν αυτό το τέρας καταστρέφεται ή γίνεται Face Down, η Equip Card χάνει τον στόχο της και καταστρέφεται και στέλνεται στο Graveyard.
Excavate
Όταν μια κάρτα λέει “Excavate” στο κείμενό της, σημαίνει πως πρέπει να τραβήξεις κάρτες από την τράπουλά σου και να αποκαλύψεις αυτές και στους δύο παίκτες (π.χ. Reasoning). Αφού το κάνεις, εφάρμοσε τις οδηγίες από το "Card Effect" των καρτών που έκανες Excavate. Κάρτες που γίνονται Excavated, ακόμη θεωρούνται σαν να είναι στο Deck μέχρι να σταλθούν κάπου αλλού, από οδηγίες των καρτών.
The Original ATK/DEF
Pay A Cost
Για να κάνεις κάτι στο παιχνίδι, κάποιες φορές πρέπει να πληρώσεις ένα κόστος (Pay A Cost). Έτσι, για να ενεργοποιήσεις ένα Card Effect ή να καλέσεις ένα τέρας, μπορεί να χρειαστεί να πληρώσεις κόστος. Το καλέσεις με θυσία (Tribute Summon) ένα τέρας Επιπέδου 5, είναι παράδειγμα κόστους. Αλλά κλασικά κόστη είναι να κάνεις "Discard", να πληρώσεις LP, ή να κάνεις Banish κάρτες. Πρέπει να πληρώσεις οπωσδήποτε το κόστος, πριν δηλώσεις την ενεργοποίηση κάποια κάρτας. Ακόμη και αν η κάρτα που ενεργοποιήσεις ακυρωθεί, δεν μπορείς να πάρεις πίσω τα κόστη που πλήρωσες.
Piercing Battle Damage
Piercing Battle Damage έχουμε όταν ένα τέρας έχει ένα Card Effect κατά το οποίο όταν επιτίθεται σε ένα "Defense Position" τέρας, μπορεί να κάνει ζημιά στους Πόντους Ζωής του παίκτη (π.χ. Spear Dragon). Η ζημιά αυτή είναι όμοια με τη διαφορά ανάμεσα στους πόντους Επίθεσης και Πόντους Άμυνας του τέρατος που δέχτηκε την Επίθεση.
Set
Shuffle
Random
Όταν ένα Card Effect λέει να επιλέξεις μια κάρτα τυχαία (π.χ. Delinquent Duo), δεν υπάρχει κάποιος επίσημος τρόπος για να γίνει, απλώς είναι απαραίτητο και οι δύο παίκτες να μην μπορούν να ξέρουν ποια κάρτα επιλέχθηκε.
Search Your Deck
Όποτε Card Effect σε ωθεί να επιλέξεις μια κάρτα από το Deck σου στο Χέρι σου, ή σε ωθεί να κάνεις Special Summon ένα τέρας από το Deck σου, αφού βρεις την ανάλογη κάρτα, πρέπει κάθε φορά να το κάνεις Shuffle.
Send In The Grave
Μια κάρτα θεωρείται πως στέλνεται στο Graveyard, είτε όταν καταστρέφεται (Destroyed), είτε όταν γίνεται "Discard", είτε όταν ένα τέρας χρησιμοποιείται ως θυσία (Tribute). Εξαίρεση: Όταν μια Banished κάρτα στέλνεται στο Graveyard, δεν θεωρείται πως ''έχει σταλθεί στο Graveyard'', γεγονός που σημαίνει πως δεν είναι εφικτό να ενεργοποιηθούν ανάλογα Effects (και οπότε το τέρας Outstanding Dog Marron, ενώ είναι Banished και σταλθεί στο Graveyard, δεν θα ενεργοποιήσει το Effect του να επιστρέψει στην τράπουλα του παίκτη).
Reveal
No comments:
Post a Comment
Αφήστε το σχόλιό σας εδώ